Kości, ości i wartości czyli Polska na talerzu
O gastronomicznej koncepcji narodu pisał brytyjski socjolog Anthony D. Smith. Badacz twierdzi, że tożsamość to coś w rodzaju restauracyjnego menu. Czas więc na pytanie, jak wyglądałoby polskie menu degustacyjne, oczywiście przyrządzone przez prawdziwych artystów kuchni. Kolacja, nie tania, ale wysmakowana, kuchnia oczywiście polska.
Kartę ułożył szef kuchni Aleksander Hudzik
Przystawka
Grzyby
Prawdziwki, maślaki i trójaki! Z lasów zamojskich
Danie pierwsze
Zupa polska
Barszcz czerwony z białymi uszkami. Krzycząc: zupa!
Danie główne
Świeża byczyzna
Dla miłośników pornfood i dla tych, którzy naszymi daniami chcą pochwalić się na Instagramie
Ryba à la polonaise
Z samego Bałtyku, pyszna, choć nieco nadpsuta, wyłowiona i położona na wigilijnym stole
Tatar
Z mięsa konia, kury, psa, a może i nawet człowieka. Strawne, choć jak powiedzieliby Anglicy, może wzbudzić sensację
Ziemniaki
Rzecz jasna obrane w Zachęcie
Deser
Banan i parówki
Ulubiony deser wszystkich naszych klientów. Polecamy
Bajaderka
Na deser to. co najlepsze. Rzecz jasna z zatkniętą weń flagą o dobrze znanych barwach
Napoje
Krew performera
Świeżo upuszczona, krew po performance, idealna w parze z tatarem
Pot
Po treningu, oczywiście artystycznym
Łzy
Podawane w puszkach. Rozlewnia pod palmą. Satysfakcja gwarantowana
Żółć
Bo to najbardziej polskie słowo