menu

GastroŁódź
do 2.06.2024
Łódź

Jakub Kamiński, Garus

Miejska Galeria Sztuki w Łodzi i Łodź Design Festival już od sześciu lat uczą nas łodzianizmów. Tym razem wspólnie z polskimi ilustratorami i graficzkami poznamy Łódź od kuchni. W niej, tak jak w języku, odbija się dawna łódzka wielokulturowość. Lokalne specjały to unikalny mix kulinarnych tradycji – polskiej, żydowskiej, rosyjskiej i niemieckiej. Na 12 ilustracjach w formie kuchennych makatek poznamy 12 potraw z których słynie miasto. Wśród nich m.in. zalewajka, kluski żelazne, dziad kapuściany, leberka, drygle, żulik czy wodzianka. Subiektywny wybór dań dobrze oddaje charakter dawnej łódzkiej kuchni – taniej i prostej, złożonej z niedrogich i dostępnych produktów. Na taką właśnie było stać większość mieszkańców i mieszkanek fabrycznej Łodzi, którzy prowadzili skromne, a często nawet ubogie życie.

A dlaczego makatki? Jak wiadomo Łódź włókiennictwem stała i w wielu domach takie tkaniny, ręcznie wyszywane przez gospodynie, zdobiły wnętrza kuchni. Wieszane najczęściej nad szafkami, w których przechowywano talerze i sztućce były znakiem zręczności i pracowitości pani domu. Drukowane lub haftowane na lnianej lub płóciennej tkaninie składały się z obrazka i nawiązującej do niego sentencji. Na wystawie Łódź od kuchni. Słownik łodzianizmów własne interpretacje klasycznej dekoracji pokażą m.in.: Ola Niepsuj, Gosia Herba, Agata Królak, Katarzyna Bogucka czy Jakub Kamiński. Do każdej pracy dołączony jest krótki opis potrawy. Niektóre z nich są do dziś znane i chętnie gotowane np. leberka i każdy łodzianin i łodzianka wie, że najlepiej smakuje ze sznytką chleba.

26.04-2.06.2024
Łódź od kuchni. Słownik łodzianizmów
Galeria Re:Medium, Łódź, ul. Piotrkowska 113

Jakub Kamiński, Garus

Ten serwis korzysta z cookies Polityka prywatności