menu

Kino kulinarne
od 24.05

Kadr z filmu Bulion i inne namiętności, materiały Gutek Film

Co jakiś czas filmowi twórcy (np. w Uczcie Babette z 1987 r.) przypominają nam o tym, że jemy przede wszystkim oczami, a kino poprzez ruchome obrazy może być zdecydowanie lepszym wzmacniaczem smaku niż okryty złą sławą glutaminian sodu. Anh Hung Tran, zdobywca nagrody za reżyserię w Cannes, zabiera nas w niezwykle zmysłową kulinarną podróż, po odbyciu której może nam się wydawać, że znamy smaki potraw, których nigdy wcześniej nie próbowaliśmy. Wietnamsko-francuski reżyser przenosi nas do Francji roku 1885, czyli czasów, w których konsumpcyjny styl życia dotyczył jedynie elit, przez co mógł pozostawać piękny, wyrafinowany oraz niewinny. Akcja filmu rozgrywa się głównie w jednej z francuskich kuchni, gdzie najsmakowitsze potrawy przygotowywane są pod okiem genialnej kucharki Eugénie (Juliette Binoche) oraz wytrawnego smakosza Dodina (Benoît Magimel). Bulion i inne namiętności to film o nieskończonych rozkoszach stołu, poszukiwaniach idealnego smaku oraz sztuce prowadzenia dobrego życia. Mówi się, że najlepsze imprezy odbywają się zazwyczaj w kuchni. Czy podobnie jest z filmami? Osądźcie sami!

premiera: 24.05
Bulion i inne namiętności, reż. Anh Hung Tran

Ten serwis korzysta z cookies Polityka prywatności