menu

Chipsy z Marsa
do 23.03.2024
Eindhoven

Ziemniaki uprawiane w replice marsjańskiej gleby, dostarczonej przez NASA, na wystawie w Evoluonie w Eindhoven

Jedzenie zawsze było w centrum zainteresowania człowieka – jako obiekt celebracji i rytuałów, ale też pragmatyczny motywator rozwoju cywilizacyjnego. Zatoczyliśmy koło. Hodowla i dystrybucja żywności znowu jest w ogniu uwagi projektantek i urbanistów, nie tylko ekonomistek i rolników. Twórcze umysły naszych czasów pracują nad alternatywami dla przemysłowej hodowli mięsa i upraw zatruwających glebę, powietrze i wodę. W UFO-kształtnym Evoluonie, najsłynniejszym budynku sennego holenderskiego miasteczka Eindhoven, gości wystawa wysyłająca alternatywy żywieniowe w kosmos. To w przestrzeni międzyplanetarnej, nie tylko tej ziemskiej, filozofowie, artystki, inżynierki i naukowcy sytuują żywieniowe scenariusze przyszłości. Mamy więc Kopułę alg, dzieło SPACE10 (kolektywu badawczego powołanego przez IKEA), czyli bioreaktor pokazujący potencjał alg jako zrównoważonej alternatywy dla tradycyjnych produktów mięsnych. Algi są bogate w białka, witaminy i minerały i można je szybko hodować na małych przestrzeniach. Mamy Margaret, krowę ze stali nierdzewnej, która dzięki mikroorganizmom produkuje mleko. Mamy rośliny, które rosną w zerowej grawitacji, kwitnąc w nowy i nieoczekiwany sposób, w instalacji rzeczywistości rozszerzonej autorstwa Isabelle Udo. Mamy wreszcie ziemniaki uprawiane w replice marsjańskiej gleby, dostarczonej przez NASA. Czy te wizje wystarczą, by w 2050 roku wyżywić ponad 10 miliardów ludzi przy minimalnych szkodach dla naszej planety?

24.09.2023-23.03.2024
Spacefarming: The Future of Food
Evoluon Eindhoven, Noord Brabantlaan 1a
www.nextnature.net

Ziemniaki uprawiane w replice marsjańskiej gleby, dostarczonej przez NASA, na wystawie w Evoluonie w Eindhoven

Ten serwis korzysta z cookies Polityka prywatności