menu

Czulent i adafina
10.03-12.12.2022
Warszawa

Uczennice i nauczycielki podczas kursu gospodarstwa domowego finansowanego przez Women’s Aid Organization, Wilno, 1938, fot. Yivo Institute For Jewish Research

Co łączy placki ziemniaczane z latkesami? Co wspólnego ma czulent z adafiną? Dlaczego w Nowym Jorku ogórki kiszone i barszcz uważa się za dania żydowskie? Kierując się zasadą, wedle której to, co jesz mówi o tym, kim jesteś, wystawa Od kuchni przybliży kulturę żydowską, skupiając się na kulinariach. Poprzez charakterystyczne potrawy, sposób ich przyrządzania, ich pochodzenie i znaczenie, dowiemy się jakie odcienie przybiera żydowska tradycja w różnych zakątkach świata. Począwszy od średniowiecza po wielkie fale emigracji do Ameryki czy Izraela w XIX i XX wieku, Żydzi, migrując, przenosili ze sobą potrawy i produkty. Życie w diasporach nie pozostało bez wpływu na przekształcenia kuchni. W każdym miejscu zamieszkania podstawę kuchni stanowiły inne, dostępne w danym regionie produkty, jednak zwyczaje sąsiadów z innych kultur, od zawsze praktykowane były w oparciu o te same zasady koszerności.

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
ul. Anielewicza 6, Warszawa
10.03-12.12.2022

Uczennice i nauczycielki podczas kursu gospodarstwa domowego finansowanego przez Women’s Aid Organization, Wilno, 1938, fot. Yivo Institute For Jewish Research

Ten serwis korzysta z cookies Polityka prywatności