Cooking Section w Tate Britain 27.11–28.02.2021
Londyn
Adam Przywara dla NN6T:
Łososiowy to „kolor dzikiej ryby, która nie jest dzika, nie jest rybą i nie ma koloru łososiowego”. To kilka słów wstępu do ekscytującej wystawy duetu Cooking Sections tworzonego przez Daniela Fernándeza Pascuala i Alona Schwabe, która otworzy się w listopadzie w Tate Britain. Wystawa dotyczy… łososia, jednak nie jest to opowieść o wędkarstwie czy rybach unikających niedźwiedzi podczas podróży na tarło. Ma to być opowieść o współczesności doby antropocenu: splotach między indywidualnym smakiem, polityką, ekonomią, a w końcu także naturą, która stale wytwarzana jest przez człowieka. Wystawa potwierdza fakt, że Cooking Sections to jedna z najciekawszych współcześnie grup artystycznych, która badając praktyki i ekonomię jedzenia, rozwija oryginalną i krytyczną analizę współczesności, której centrum są zmiany wywołane przez człowieka.
Londyn, Tate Britain