menu

Od początkudo 5.11.2019
Poznań

Autorka: Joanna Rymaszewska. Fot. Kacper Kołakowski

Czyli od jajka, zaczęli swoją ceramiczną edukację studenci School of Form. Nie bez powodu – jajko jest symbolem i życia (żółtko to odżywcza makrokapsuła), i kultury – wszechstronne, plastyczne, niczym kameleon przyjmujące to słoną, to słodką, płynną bądź stałą postać. Proces projektowy był skondensowany i wieloznaczny jak sam bohater. Zaczął się od „jajocentrycznych” potraw przygotowanych przez szefa kuchni Concordia Taste, Tomasza Olewskiego, m.in.: jajka na twardo, tajskiego omletu, francuskiej bezy, i zawiódł studentów do pracowni ceramicznej i do kuchni. Tam, niczym alchemicy, rozkładali na części pierwsze proces preparacji tychże potraw, szukając inspiracji do ceramicznych form, które jajko – niedrogi, acz nieodzowny składnik kuchni – mają należycie wyeksponować. Z kurnika przez ceramiczny piec na salony – projektowa ścieżka jajka warta jest prześledzenia. Jeśli w listopadzie nie zdążycie na wystawę Jajo, obserwujcie Arka Szweda i jego podopiecznych – ich eksperymenty często kończą się intrygującymi wystawami. Idzie nowa siła ceramiczna!

Poznań, Przystań Sztuki, ul. Roosevelta 22

www

Ten serwis korzysta z cookies Polityka prywatności